Wedstrijdgroep

Behalve op recreatief niveau kun je bij Turnlust ook aan wedstrijden deelnemen. Het NTSTD = Nationaal Turn Systeem Turnen Dames vormt hiervoor de basis. Jongens die interesse hebben in wedstrijdturnen willen wij verwijzen naar Tensor, deze club uit Weert is gespecialiseerd in jongensturnen.

Verschillende niveaus

Het Nationaal Turnsysteem (NTS) bestaat uit verschillende niveaus, Turnlust neemt deel aan wedstrijden in de 1e, 2e, 3e, 4e en 5e divisie. De toevoeging N staat voor nationaal en D voor district. Op de website van de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiekbond), vind je alle informatie over wedstrijden, oefenstof, uitslagen, etc.

Het eredivisieniveau wordt bij Turnlust niet aangeboden. Als dit een optie is voor jouw kind wordt door Turnlust aangeraden een kijkje te nemen bij een specifieke topsportclub.

Het grote voorbeeld is Evi Neijssen, oud-Turnlustturnster, die in 2004 Europese Kampioenschappen turnde en in augustus 2005 op de Universiade te Izmir een gouden medaille op sprong in de wacht sleepte.

Maar ook in eigen ‘stal’ mooie resultaten, o.a. van Lieke Broers, Merel van Breugel en Ine Eijkens, die al verschillende nationale titels veroverden.

Voorbereiding op wedstrijdturnen

Vanaf de leeftijd van 6 jaar is deelname mogelijk aan een groep die voorbereidt op wedstrijdturnen. Turnlust geeft kinderen die een meer dan gemiddelde aanleg hebben voor turnen de kans zich op hun eigen niveau door te ontwikkelen. Het leren turnen is een lang, intensief en ingrijpend proces. Heel belangrijk is het dat kinderen de juiste lenigheid, kracht en coördinatie bezitten. Indien kinderen dit niet hebben zullen ze gaan compenseren en dit is vaak de oorzaak van blessures. Ook een juiste mindset is erg belangrijk. Door enkele proeftrainingen en/of het doen van een test, wordt gekeken of je kind de lichamelijke capaciteiten heeft om op een bepaald niveau de wedstrijdsport te bedrijven.

Ontwikkeling turntalent

Natuurlijk moeten de lessen leuk zijn voor de kinderen, maar leuk is vooral ook, dat je de bewegingen die je leert steeds beter gaat beheersen en dat je misschien die felbegeerde medaille wint. Want het meedoen aan wedstrijden is het doel van deze groep. Dit vraagt van iedereen de juiste instelling en motivatie. Het vraagt discipline om te trainen, om tot het uiterste te gaan van je kunnen. Ieder jaar zal bekeken worden of het kind het beoogde programma (nog) aankan en zal gekeken worden hoe de turnster vordert in haar turncarrière. Wij zullen met onze kennis en kunde het talent van het kind helpen ontwikkelen. Meer trainen maakt contact tussen ouders en leiding noodzakelijk.

Aan het begin van het seizoen wordt er een ouderavond gehouden zodat iedereen een overzicht heeft van wat er het komend seizoen te gebeuren staat.

KNGU

Meer informatie over het wedstrijdsysteem, de oefenstof en de reglementen is te vinden op de site van de KNGU: www.kngu.nl en dan met name onder het kopje Turnen dames.

Oefenstof van je kind en de daarbij behorende YouTube filmpjes kun je vinden op: voorgeschreven oefenstof, waarbij de tekst leidend is.

Wedstrijdagenda en uitslagen

Landelijke uitslagen kunnen opgezocht worden op de wedstrijdagenda van de KNGU.

Vragen? Graag!

Ook de districtsactiviteiten zijn te vinden op de website van de KNGU onder District-Zuid.